Odrasla prijateljstva zahtevajo konflikte💥

Če ti danes tega ni še nihče povedal: Maš to. Maš ta lajf, maš te izzive, maš to. Karkoli to že je.

Najbrž so ti na poti do tega, kar si danes, stali ob strani najbližji, najbolj čudoviti, najbolj odštekani – tvoji prijatelji. Bless this mess, a ne? Kakšna sreča, da so tu.

Ko se v lajfu priguraš do faksa, začneš presenečeno ugotavljati, da se tudi tvoja prijateljstva spreminjajo. Popolnoma normalno je, da v najstniški fazi zamenjaš kar nekaj prijateljstev. To je obdobje, kjer nas je vsepovsod polno in radi preizkušamo kaj nam paše in kaj ne. Velikokrat kakšnega prijatelja življenje pusti zadaj. Včasih boli, včasih pa ti odleže. Z leti ugotavljaš, kdo so tiste čudovite iskrice, s katerimi si se povezala do mere, da so preprosto del tebe. Vse je super

Vse je super?

Včasih! Ne ugrizni prehitro v romantiziranje in idealiziranje vseh odnosov tega sveta. Ni vedno vse sončkasto in peachy. Pride do prepirov, konfliktov, nestrinjanj, morda celo opravljanja. Kar se na začetku zdi kot le majhna negativna pikica, lahko velikokrat preraste v slona, ki potepta odnos.

Ni pa treba, da pride do tega.

Pri pisanju prispevka sem veliko razmišljala o tej temi in se pogovarjala s svojimi prijatelji. Kaj pravzaprav storimo, ko se pojavijo težave v prijateljskem odnosu? Ko čutimo, da je nekaj ‘off’? Ko nas kaj prizadene ali vzbudi v nas težka čustva? Začudeno sem ugotovila, da se o teh stvareh ljudje sprva neradi pogovarjajo s svojimi prijatelji. Velika večina preprosto upa in čaka, da se bodo zadeve uredile same od sebe. Ker prepira pa nočemo, kajne?

V vsej naši paniki glede črnega scenarija (če svoji prijateljici povem, da me nekaj moti, mi bo za vedno zamerila in čao prijateljstvo), se kot otroci oklepamo belega, ki to v resnici ni, ker se problem pač potlači pod preprogo, a pozabljamo, da obstaja cel spekter drugih barv. V svojem strahu pred konflikti in resnimi prepiri, nam včasih ne pride na misel, da se pogovor ne nujno vedno sprevrže v prepir. Še več – v resnici je kultiviranje dobrega, produktivnega in zdravega pogovora veščina, ki jo je potrebno samo trenirati.

Vsi ljudje, ki jih boš spoznala in boš z njimi spletla prijateljske vezi, ne bodo tvoje duše dvojčice. To pomeni, da boste imeli različna mnenja, različne načine izkazovanja pripadnosti, prijateljstva in različne hobije. Vse to je popolnoma okej.

Dobro prijateljstvo je umetnost – ne toliko, da najdeš ljudi, ki so ti do pikice podobni, ampak da skupaj ugotovita, kako združiti vajino različnost v čudovit odnos, ki doprinese vsaki osebi. To pomeni, da skupaj zgradita varen prostor, ki prenese tudi občasno debato o težkih stvareh in vzpostavlja zaupanje, da ni potrebe po skrivanju ali minimaliziranju problemov.

Nihče ne vidi v našo glavo. Naprave za branje misli še niso izumili (če tako pomislim, še sreča) in čeprav se zdi tebi popolnoma jasno, kako te je tvoja prijateljica prizadela ali užalila, je velika verjetnost, da se njej o tem niti ne sanja. Ampak to počnemo. V glavi naštejemo tisoč razlogov, zakaj se počutimo kot se in na tiho pričakujemo, da bodo naši prijatelji to prebrali preko morsejeve abecede. Na nas je, da prevzamemo odgovornost zase, za svoje misli in občutke, ter to poskušamo orisati na glas in damo prijatelju priložnost, da sodeluje v dialogu.

Veliko ljudi, s katerimi sem odprla to debato, je povedalo, da jim je lažje vzpostaviti pogovor o težkih stvareh z ljudmi, ki so jim blizu. Pomisli, ali te ne ravno pogumno deljenje težkih in neprijetnih misli, poveže z osebo na drugi strani bolj kot karkoli drugega?

—-
Zate razmišljava in piševa ustanoviteljica Tara in vsestransko nadarjena Klara🧡
🤘

Deli objavo ⚡🤩

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email