»Sto ljudi, sto čudi« je izraz, ki ponazarja življenjsko misel in je pogost na našem besednem jedilniku. Vsi smo malce samosvoji in zato drugemu (ne)navadni. Pa vendar se utrinki idej včasih gibljejo v podobnih množicah in zaidejo v isto ulično atmosfero. Ljudje se kot kreativne lučke nevede povezujemo, tudi če izhajamo iz različnih področij, saj določenemu elementu pripišemo vrednost, ki jo množica niti ne opazi. Kot lučke na globusu tudi Betonarnice markirajo svojo pot, se selijo po interierjih, povezujejo lastnike ter puščajo odtise in vtise. Največkrat se nastanijo prav tam, kjer je beton kot material že prej cenjen in služi kot izhodišče, da ga opazijo še drugi. Ko smo izvedeli, da je betonarski vetrc zapihal v inovativen frizerski salon s primorskim šarmom, nam je bilo takoj jasno, da je sodelovanje pisano na beton! Lepilo v tej zgodbi je Ljubljana, Rimska cesta 14. SalON/OFF.

Interier v juniju odprtega frizerskega salona nudi umik iz mestnega vrveža v sodobno džunglo s pridihom industrijskega, kjer krtače vihtita lastnika salona, frizerska mojstra, Simon Volčič in Jani Anželj. Neonski znak kaže na ON. Vstopimo v minimalističen prostor, ki odstopa od ideje običajnega frizerskega salona in je plod srečanja v zaodrju Mercedes Benz Fashion Weeka Ljubljana pred nekaj leti. Na sprejemnem pultu nas pozdravi črna Betonarnica Golden Elegance, ki domiselno služi kot shranilo za krtače in skupaj s črnimi industrijskimi lučmi odlično opravlja svojo estetsko in praktično funkcijo.

Betonski izdelki z novimi lastniki odkrivajo inovativne načine uporabe, pa naj bo to kot shranilo za pripomočke ali kot vaza za list Monstere. Les, železo in kamen se v prostoru srečujejo z zeleno kot z edino barvo, ki ji je dovoljen vstop v salon – on in off delovnih ur. Primorske rastline lastnikoma namreč ponujajo košček domačega v prestolnici, hkrati pa se odlično ujemajo z ostalimi naravnimi materiali.

Sivo Betonarnico srečamo tudi na širokem lesenem delovnem pultu, ki je za frizerski salon neverjetno urejen, ob  čakanju na novo pričesko pa se lahko obiskovalci zleknejo na široko leseno klop, ki poteka vzdolž velikega steklena okna, največjega vira svetlobe. Svetlemu prostoru z velikimi ogledali se pridruži še visok strop, ki daje pridih staro-meščanskih hiš, v katerih si vsi po tihem želimo preživljati nedeljska jutra.

Med urejenim kaosom, razpršenimi časopisi in knjigami, se tako mudijo majhne Betonarnice, ki ti pomagajo (do)čakati. Arhitekt Benjamin Koren je v sodelovanju z Janijem in Simonom učinkovito poskrbel za domačni pridih, ki ga je združil z industrijsko, old-school miselnostjo. Slednjo opazimo prav v inštalacijah kovinskih mrež, ki v ljubljanski salon prinesejo pridih industrijskega Berlina in se odlično spajajo tudi z več namenskostjo prostora. SalON/OFF namreč redno gosti umetniške razstave in inštalacije, ki se previjejo v pravo ulično dogajanje ter spominjajo na druženja v velikih evropskih prestolnicah. Pravijo, da se navdih skriva v majhnih stvareh in produkt sanjarij na Rimski 14 je zagotovo eden izmed tistih projektov, ki bo uspehe pisal še naprej. Vedno na svetlem in na ON.

Omeniti moramo še Doroteo Škrabo, ki je prispevala ime za salON/OFF ter Dašo Kastelic, ki je upravljavka družabnih omrežij salona.

Pripravila: Ajda Gregorc
Fotografija: Živa Turk
Frizerski salon: SalON/OFF
Arhitekt: Benjamin Koren 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja